Harita-Tapu-Kadastro Alanı

11-01-2023

1. ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

Harita ve kadastro sektörü hızla gelişen teknolojiye uyum sağlayarak 21. yüzyıl becerilerini sektörüne entegre etmiş ve etmektedir. Bu özellikleri nedeniyle harita ve kadastro sektörü ülkemizde de çok hızlı gelişmeler kaydetmiş, insansız hava aracı ile ölçümlere başlamıştır. Kadastronun özelleşmesi ise sektörde nitelikli harita kadastro elemanı ihtiyacını artırmıştır. Tapu sicil müdürlüklerinin her il ve ilçede bulunması ve işlevi fazla olan bir resmî kurum olması her zaman nitelikli tapu elemanı ihtiyacını doğurmaktadır.

Harita-Tapu-Kadastro Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Harita Kadastro

2. Tapu dalları yer almaktadır.

* Okulumuzda Harita Kadastro dalında eğitim verilmektedir. Programın eğitim süresi 4 yıldır.

Bu doğrultuda Harita-Tapu-Kadastro alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenciye;

• Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
  • Medeni hukuku oluşturan esaslar ile kişi ve aile ile ilgili hukuksal kavramları açıklama,
  • Harita, kadastro ve tapu ilişkilerini açıklama, tapu sicil başvuru işlemlerini yapma, tapu sicil kütüklerini doldurma, harita çizim hazırlıkları yapma, kroki çizme, uzunluk ve açı ölçme ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra; Harita Kadastro Dalında;
  • Trigonometrik fonksiyonlarla ilgili hesapları yapma, geometrik hesaplamalar yapma, koordinat sistemlerini hesaplarda kullanma ve alan hesapları yapma,
  • Arazide yer kontrol noktalarını belirleme, detay ölçmeleri yapma, poligon hesapları yapma, zemine uygulama işlemlerini yapma, GPS ile konum belirleme, arazide geometrik ve trigonometrik nivelman işlemleri yapma, yüksek yapıların ve ağaçların yüksekliğini ölçme işlemini yapma,
  • CAD programları çizim kurallarına uygun olarak ana ve çizim menülerini kullanma, hesap işlemlerini yapma, imar uygulaması işlemlerini yapma, proje oluşturma,
  • İmar Kanununa uygun olarak imar planı uygulamaları yapma, kentsel dönüşüm işlemleri yapma ve arazi toplulaştırması yapma,
  • Kadastro Kanunu'na uygun olarak kadastro çalışması yapma, kadastro yenileme çalışması yapma ve kadastral kontroller yapma,
  • Pafta üzerine harita çizim uygulamaları yapma, eş yükseklik eğrileri çizme, iş hukukunu açıklama, arazi değişikliği işlemleri yapma, yola ait imar uygulamaları yapma, kamulaştırma haritaları yapma, yol projesi öncesi etüt çalışmaları yapma, yol projesi çizme, çizilen projeyi araziye uygulama, arazide küçük nokta ve yan nokta hesapları yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

* ALAN TANITIM VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

* HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNE BURADAN  ULAŞABİLİRSİNİZ.

2. BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma veiş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında, öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

3. EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Meslek eğitimi, meslek liselerinin Harita-Tapu-Kadastro alanında diploma programında verilmektedir. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.

Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, Harita-Tapu-Kadastro alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna puanları ile yerleşebileceklerdir. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nda başarılı oldukları takdirde, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde de öğrenim görebilirler. Ayrıca üniversite sınavlarında başarılı olanlar diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilirler.

Harita ve inşaat sektöründe harita teknisyeni olarak görev yapan elemanlar şantiye şefliği görevine terfi edebilirler. İki yıllık önlisans öğrenimini tamamladıktan sonra kamu kurumlarında ve özel sektörde harita teknikeri, topoğraf olarak büro ve arazi işlerinde çalışırlar. Dört yıllık öğrenim programından mezun olduklarında çalıştıkları kurumlarda harita mühendisi unvanıyla yönetim kademelerinde üst görevlere atanabilirler. Kendi bürolarını da açabilirler.

Tapu ve kadastro teknisyenleri iki yıllık yükseköğrenimden mezun oldukları takdirde kendi kurumlarında hizmet sürelerine bağlı olarak müdür yardımcılığı, kadastro şefi, şef, kadastro üyesi, kontrol memuru kadrolarına atanabilirler. İşletme müdürü, kadastro müdürü, tapu sicil müdürü, kurs müdürü, bilgi işlem müdürü, şube müdürü, tapu sicil müdür yardımcısı, kadastro müdür yardımcısı, hukuk müşaviri, APK uzmanı, uzman, eğitim uzmanı, araştırmacı ve çözümleyici kadrolarına atanabilmek için en az dört yıllık yükseköğrenimden mezun olmaları gerekmektedir.

Haritacılık ve kadastroculukta işler, genel olarak kısmen büroda ve kısmen arazi ortamında yürütülür. Çalışmalar çoğunlukla açık havada ve değişik iklim koşullarında yapılır. Bu meslek elemanları harita mühendisleri, kamu kurumlarında kontrol mühendisleri ve birbirleri ile iletişimde bulunur. Tapuculukta ise çalışma ortamı tapu daireleridir. Tapuda çalışanlar, tapu sicil müdürleri, şube müdürleri ve hukukçularla iletişimde bulunur.

4. YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

Harita-Tapu-Kadastro